Sinds 2009 ben ik afgestudeerd beeldend kunstenaar (Willem de Kooning Academie Rotterdam). Omdat ik lesgeven aan kinderen / jongeren erg leuk vind, heb ik in 2010 mijn Beroepskunstenaar in de Klas -certificaat (BIK) behaald. Voor het uitvoeren van deze projecten werk ik met verschillende organisaties samen zoals: Cultuureducatie Zeeland en Sport Zeeland. Ik geef projecten zowel voor het Basis- als het Voortgezet Onderwijs. Hieronder staan een aantal van mijn projecten. Natuurlijk is een project op maat ook altijd mogelijk!
Mural Art project
Onder leiding van het centrum voor cultuureducatie KCE hebben de leerlingen van groep 7 van Brede School Symfonie (de Beatrixschool en de Zuidwesthoek in Goes Zuid) gewerkt aan het project Mural Art.
Een project van het BIK collectief uit Breda, waarbij werd samengewerkt met Kianoosh Gerami en Kris van der Werve.
Kianoosh en Kris verzorgde in de klassen de inspiratieworkshops, waarna de kinderen tekeningen maakten over hun wijk van de toekomst.
Vervolgens hebben Sanne en Jelmar (Bik collectief) van de tekeningen een nieuwe collage gemaakt.
Deze collage is uitvergroot en op panelen gezet.
Onderbegeleiding van de kunstenaars hebben de kinderen in 4 middagen de panelen zelf weer geschilderd.
Vrijdag 3 juli was de feestelijke opening.
het Mural Art project, is een blijvend kunstwerk en hangt op een flat bij de kruising Bessenstraat Moerbeistraat in Goes.
Toffe Totems
Dit project is geschikt voor groep 1 t/m 8
In de onderbouw is het fijn als er een aantal ouders zijn om te helpen.
Het Toffe tomems project gaat over Zuid Amerika.
Ieder kind maakt met papier-maché een dier waar het bewondering voor heeft.
(“Ik zou zo goed willen springen als een kikker, ” ik wil zo sterk zijn als een beer”, ” ik wil zo hard kunnen redden als een jaguar”)
Vervolgens worden alle dieren geschilderd, en gezamenlijk op een totem gezet, zodat er meerdere totems per klas ontstaan.
Uiteindelijk mag iedereen zijn eigen dier weer mee naar huis nemen.
Maquette dorp
Het project is vooral geschikt voor groep 5 en 6 van de basisschool.
Een uniek en verrassend bouwproject, waarbij de leerlingen hun eigen surrealistische maquettedorp ontwerpen en bouwen. Na een introductie over surrealisme (werkelijkheid met een knipoog) gaan de leerlingen in groepjes aan de slag. Surrealisme als uitgangspunt, wordt gebruikt om de kinderen een stap verder te brengen in hun creatieve denken. Tijdens het proces ligt de nadruk op het spelenderwijs ontwikkelen van ideeen, deze omvormen tot een concept en vervolgens het gezamenlijk uitvoeren hiervan. Door een aantal bouwopzichters binnen de groep aan te wijzen, die verantwoordelijk zijn voor het totale dorp, blijft de regie in handen van de klas en kunnen ze hun eigen ideeen ontwikkelen en uitvoeren. Als kunstenaar stimuleer ik de kinderen en zorg ik ervoor dat iedereen betrokken blijft, zodat ze gezamenlijk en trots het project kunnen afsluiten.
Basispakket: vanaf 90 euro + reiskosten
Twee lessen worden gegeven door de gastdocent en de ander 2 lessen door de leerkracht zelf.
De duur van elke les is ongeveer een dag deel, voorkeur ochtend.
Pluspakket: vanaf 180 euro + reiskosten
Alle lessen worden door de gastdocent verzorgd, in totaal 4 dag delen
Aanmelden of vragen, neem contact met mij op via: info@krisvanderwerve.nl
Collage van aquarelverf
Dit project is geschikt voor groep 1/2 en groep 3 t/m 8.
Groep 1/2:
De les start in de kring met het voorlezen van het boek “ZZZZebra zoekt water”,
als inleiding voor het waterverf project. Vervolgens mogen ze in kleine groepjes waterschilderijen maken.
Groep 3 t/m 8:
Tijdens dit project werken we abstract met aquarelverf.
De les start met een inleiding over abstract en realistisch. Vervolgens gaan de kinderen experimenteren met aquarel verf.
Uiteindelijk maken ze van hun aquarellen een collage.
kosten: 90 euro + reiskosten
Het project duurt 1 dag deel, voorkeur ochtend.
Aanmelden of vragen, neem contact met mij op via: info@krisvanderwerve.nl
Korte films maken
Dit project is een samenwerking met het Anti Discriminatie Bureau Zeeland.
Het project is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool.
Uniek en laagdrempelig multimediaal project door zijn eenvoud en duidelijke boodschap. Leerlingen maken een eigen ‘stop motion filmpje’ (op basis van foto’s) als onderdeel van een anti discriminatie campagne. Na een introductie over vooroordelen en discriminatie met voorbeelden uit hun eigen belevingswereld denken leerlingen na over het onderwerp. Zij werken hun ideeen uit door zelf een concept te schrijven. De schets op het storyboard helpt hen om inzichtelijk te maken welke foto’s, teksten het best bij hun film past. Na de fotografie wordt het filmpje met het programma ‘Windows Movie Maker’ gemaakt. De focus op anti discriminatie zal de leerlingen helpen bij het nadenken en discussieren over vooroordelen op basis van religie, beperking of afkomst. Doelstelling is om multimediale kunst te combineren met het overbrengen van respect voor elkaar.
Ieder jaar wordt er door het Anti Discriminatie Bureau Zeeland een winnend filmpje gekozen.
Schooljaar 2013-2014 heeft de Heidepoort uit Heikant gewonnen.
hun filmpje is hier te bekijken:
De kosten voor het complete project (2 les dagen) bedraagt 200 euro
exclusief reiskosten.
Aanmelden of vragen, neem contact met mij op via: info@krisvanderwerve.nl
(S)Cool on Wheels
Naast kunsteducatie zet ik me in om de beeldvorming van mensen met een beperking te verbeteren. Door heel Nederland worden (S)Cool on Wheels projecten verzorgd. Wat is een handicap? Welke soorten handicaps zijn er? Hoe ziet het leven met een handicap eruit? Ben je anders dan anderen met een handicap? Welke sporten kun je uitoefenen met een handicap? Waarom is sport zo belangrijk voor mensen met een handicap?
(S)Cool on Wheels is een voorlichtingsproject voor basisschoolleerlingen dat op speelse en open wijze ingaat op deze vragen.
Het project neemt 1 dagdeel in beslag. Tijdens het theoriegedeelte in het klaslokaal leren en praten de kinderen over het thema ‘Leven en sporten met een handicap’. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. Aansluitend gaan de kinderen in de gymzaal gedurende 1,5 uur zelf ervaren hoe het is om vanuit een rolstoel te sporten. Er is ook een project voor het Voortgezet Onderwijs.
Meer informatie over (S)Cool on Wheels: Sportzeeland en Fonds Gehandicaptensport