Vleugels voor Vrijheid

Vleugels voor Vrijheid

Voorkant flyer

Vleugels voor Vrijheid

Binnenkant flyer

Vleugels voor Vrijheid

Binnenkant flyer

Vleugels voor Vrijheid

Achterkant flyer

Vleugels voor Vrijheid

De brief


In december 2010 heb ik meegedaan aan een cursus “Kunst in de buitenruimte” van MooiWerk Schiedam. Hier heb ik o.a. geleerd wat je moet inzenden bij een open inschrijving en hoe je een begroting maakt. Tijdens deze workshop konden we het geleerde meteen in praktijk brengen door een inschrijving te maken voor een tijdelijke Beeldenroute in Schiedam Noord. 5 Van de inzendingen mochten daadwerkelijk uitgevoerd worden.
In Schiedam Noord ligt de Verzetsheldenbuurt, ik vond dit een interessant gegeven en heb dit als locatie gekozen voor mijn project.

Mijn inzending december 2010:
Titel:

“Geheime berichten overschrijven en verspreiden in de wijk.”
Aanleiding:
De straten van de verzetsheldenbuurt in Schiedam Noord zijn vernoemd naar verschillende verzetstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. De in Schiedam als leraar werkende Bernardus IJzerdraat organiseerde een van de eerste verzetsgroepen in Nederland genaamd “De Geuzen”.
Doel:
Bewoners van de Verzetsheldenbuurt (Woudhoek) zich bewust maken van de activiteiten van verzetshelden en wat zij over hadden voor de vrijheid van Nederland.
“Vleugels voor Vrijheid”:
Aan de Bernadus IJzerdraatstraat zal een beeld geplaatst worden genaamd “Vleugels voor Vrijheid”. Buurtbewoners hangen in het beeld een van hun overgeschreven berichten. Zo maken we samen de vleugels voor de vrijheid. Hoe meer berichten in omloop zijn, hoe groter de kans dat u er een in de brievenbus krijgt, en hoe voller het beeld zal worden. U bent (net als tijdens de oorlog) afhankelijk van uw buren; als zij het bericht bij u bezorgen, kunt u deelnemen aan het project. Tijdens dit project ervaren bewoners van Woudhoek hoe het is om in oorlogstijd deel te nemen aan het Verzet.
Community Art:
Bij een community artproject doen buurtbewoners mee aan het kunstproject. Zo ook bij dit project “Vleugels voor Vrijheid”.

Op 1 mei wordt bij een aantal huizen een handgeschreven bericht bezorgd. Bewoners schrijven dit bericht een of meerdere keren over en verspreiden het verder in de wijk. Iedere bewoner houd 1 brief over om dit bericht in het beeld “Vleugels voor Vrijheid” te hangen. Gezamenlijk vormen alle brieven het verendek voor de vleugels.