Krab-paal

Krab-paal

Schets Krab-paal

Krab-paal

Schets Krab-paal

Krab-paal

Kleur van meekrab en de kleur van geroest ijzer.

Open inschrijving: Kunstopdracht bewegwijzering winkelAcht in Bergen op Zoom
Opdracht: d.m.v. kunstzinnige bewegwijzering het Bergse stadscentrum promoten en de winkelroute voor toeristen aan te duiden.

Mijn inzending augustus 2011:
Titel: Krab-paal
Materiaal: Metaal, geroest metal (meekrap kleur)
Afmeting: In verschillende formaten mogelijk
Omschrijving: Bewegwijzeringsroute door/naar de binnenstad van Bergen op Zoom (de WinkelAcht)

Exta info over Bergen op zoom (bron)
Krabbegat is de carnavalsnaam van Bergen op Zoom gedurende de Bergse Vastenavend. De naam het ‘Krabbegat’ slaat terug op de ‘Meekrap’, een plant die vroeger werd gebruikt als grondstof voor de rode kleurstof alizarine en veel geteeld werd in Bergen op Zoom. Het symbool van het Krabbegat is echter niet de plant, maar het dier dat in de uitspraak identiek aan haar is: de krab. Een inwoner van Krabbegat wordt een Krab genoemd.

In dit ontwerp heb ik het symbool van de krab gebruikt als aanwijzingsroute door het historische centrum van Bergen op Zoom.
Op verschillende locaties in het centrum worden zuilen, en metalen 2 zijdige plaatjes geplaatst met daarop de krab die de route naar de winkels aangeeft. Hij kan in 2 verschillende formaten worden uitgevoerd.
Groot: als zuil op een of meerdere “belangrijke” aanwijs locaties. Klein: als kleine metalen plaatjes dat je nog op de juiste weg bent ( op prullenbakken, elektriciteitskastjes, parkeerautomaten)
De voorkant van de krab (het deel met de scharen) komt ruimtelijk naar voren, de schaduw hiervan, op de andere zijde is eruit gestanst. Hierdoor ontstaat er ruimte waar informatie geplaatst kan worden: over de winkels, en/of de uitleg over de relatie tussen Bergen op Zoom en Krabben.Tussen de uitgestanste scharen van de krab, blijft de vorm van een pijl over.
Kleur: De zuil of de 2 zijdige plaatjes worden gemaakt van metaal. Bepaalde delen, zoals de krab en de pijl worden roestig gemaakt. Roest is ongeveer dezelfde kleur als de kleurstof van meekrap.